Ensefalit
( Beyin İltihabı )

Ensefalit - Beyin İltihabı

Ensefalit Nedir ?

Ensefalit, beyinde oluşan enfeksiyon sonucu beyin dokusunun iltihaplanmasıdır. Ensefalit genellikle yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, mide bulantısı, zihinsel karışıklık ve davranış bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtilerle birlikte bazen, ensefalit olan kişi nöbet geçirebilir. Bazı hastalarda ise hafif grip belirtileri verdiği için ya da hiç belirti ortaya çıkarmadığı için ensefalit fark edilemez. Nadir görülen ciddi durumlarda ise ensefalit, hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilmektedir. Ensefalit hastalığının seyri tam olarak kestirilemediği için tanı ve tedavinin zamanında yapılması oldukça önemlidir.

Ensefalit, menenjit ile birlikte olursa meningoensefalit adını alır.

Ensefalit - Beyin İltihabı Olan Beyin

Ensefalit Belirtileri Nelerdir ?
Ensefalit Ne Gibi Şikayetler Yapar ?

Viral ensefaliti olan çoğu insanda ya hiç belirti oluşmaz ya da aşağıdaki gibi hafif grip benzeri belirtiler görülür :

Tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi durumlarda ise aşağıdaki gibi belirtiler ortaya çıkar :

Bebek ve küçük çocuklarda ise belirti ve bulgular şunları içerebilir :

Fıkra Oku Fıkra Oku

Ensefalit Nedenleri Nelerdir ?

Ensefalitin kesin nedeni çoğunlukla bilinmemektedir. virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler bu hastalığa neden olabilmektedir. Ancak en sık görülen nedeni viral (virüs kaynaklı) enfeksiyonlardır.

Emojiler Emojiler

Ensefalit Yapan Virüsler Nelerdir ?
Hangi virüsler Ensefalit Yapar ?

Ensefalit Olma Riskini Neler Artırır ?

Street Fighter Oyunları Oyna Street Fighter
Oyunları Oyna

Ensefalitin Neden Olabileceği Hastalıklar Nelerdir ?
Ensefalitin Neden Olabileceği Komplikasyonlar Nelerdir ?

Şiddeti büyük ölçüde değişen aşağıdaki komplikasyonlar aylarca devam edebilir ya da tamamen kalıcı olabilir :

Daha ağır olan vakalarda ise iltihabın beyinde oluşturmuş olduğu hasarlar bir takım sorunlara yol açar. Çoğu ciddi vakada aşağıdaki durumlar gelişebilir :

Final Fight Oyunları Oyna Final Fight
Oyunları Oyna

Ensefalit Tanısı Nasıl Konur ?

Ensefalit tanısının konmasında en önemli basamak hastanın şikayetlerinin ve nörolojik bulgularının değerlendirilmesidir. Bunu beyin görüntülemesi, tercihen ilaçlı beyin MR'ı izler. Sıklıkla kesin tanı için de beyin omurilik sıvısının ( bel suyu ) incelemesi de gereklidir.

Ensefalit Nasıl Tedavi Edilir ?

Ensefalit hastalarına uygulanan tedavi hastalığa yakalanan kişiye ve ensefalitin nedenine göre değişir, yaşamı devam ettirmeyi ve organ fonksiyonları korumayı amaçlar. Elektrolit-sıvı dengesinin sağlanması, nöbetlerin kontrol altına alınması, ateşin düşürülmesi gibi destek tedavileri uygulanır. Bunun yanında tedavi edilebilecek virüs sayısı sınırlıdır ve özellikle herpessimpleks virüs ensefalitinde erken tedavi hayati önem taşır. herpessimpleks virüs ensefalitinden şüphelenilirse asiklovir tedavisi uygulanır. Ayrıca tespit edilen bazı virüsler içinde onlara yönelik özgün tedavileri uygulanır. Sitomegalo virus ensefaliti için gansiklovir, influenzaya bağlı ensefalit için de oseltamivir tedavileri kullanır.


Diğer Hastalıklar

BURADA YAZANLAR BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR , TEŞHİS ve TEDAVİ İÇİN KULLANILAMAZ

TEŞHİS ve TEDAVİ İÇİN UZMAN DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKLİDİR