38 plakadan oluşan renk körlüğü testi ile gözünüzün hangi renkleri algılayıp hangi renkleri algılayamadığını kontrol edin. Renk körlüğü testi, renk körlüğü olup olmadığı tespit edilerek renk körlüğü varsa, renk görme eksikliği tipinin belirlenmesi için yapılır.
| |||
Renk körlüğü testi, renk körlüğü olup olmadığı tespit edilerek renk körlüğü varsa, renk görme eksikliği tipinin belirlenmesi için yapılır. Renk körlüğünün tespit edilmesinde kullanılan pek çok test vardır. ( Ishihara, Farnsworth Munsell D-15, Farnsworth Lantern ... )
Renk körlüğü testlerinden en çok kullanılanı Ishihara Testi denilen renk körlüğü testidir. Ishihara Testi ile, test yapılan kişide renk körlüğü olup olmadığının tespit edilir. Bu testin her sayfasında özel olarak renkli noktalardan oluşan sayılar ve şekiller vardır. İyi aydınlatmalı bir yerde, hastanın renk körlüğü testindeki sayıları ve şekilleri okuması istenir. Eğer yapılan renk körlüğü testinde, bir rengi görmede eksiklik fark edilirse; uzman göz doktorları tarafından daha detaylı testlerin yapılması gerekir.
Şüphesiz ki renkleri ayırt etmekte güçlük çeken herkes renk körlüğü testi yaptırabilir.
Ama renk algılamasının önemli olduğu mesleklerle uğraşanlara renk körlüğü testi mutlaka yapılmalıdır.
Bu mesleklerden bazıları şunlardır :
![]() |
Hastalıklar ve Genetik Bozukluklar |
Ishihara Testi, Japon göz doktoru olan Shinobu Ishihara tarafından bulunmuş ve 1918 yılına gelindiğinde Ishihara Testi olarak dünyada adı duyulmuştur. Renk körlüğü olup olmadığını kontrol etmek için kullanılan renk körlüğü testidir.
Bu renk körlüğü testi, bir sayı veya bir şekil gösteren renkli noktalı plakalardan oluşur. İyi aydınlatılmış bir yerde, hastanın testteki plakaları okuması istenir. Eğer bir renkleri görmede eksiklik fark edilirse daha detaylı testlerin yapılmalıdır. Bu testler işinde uzman olan göz doktorları tarafından yapılmalıdır.
![]() |
Tıbbi Terimler |
BURADA YAZANLAR BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR , TEŞHİS ve TEDAVİ İÇİN KULLANILAMAZ
TEŞHİS ve TEDAVİ İÇİN UZMAN DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKLİDİR