Yağ Bezesi
( Lipom )

Yağ Bezesi Nedir ?

Yağ bezesi ya da tıbbi adıyla lipom, vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen, kapsülle çevrilmiş yağ dokusundan oluşan iyi huylu bir tümördür. Yağ bezesi her yaştan insanda görülebilir ancak çocuklarda çok nadir görülür. Yağ bezezi en fazla derinin altında gelişir ve derinin altındaki yağ bezeleri yumru tarzda ele gelir, deriye tamamen yapışık değildir, tuttuğunuzda hareket ettirebilirsiniz. Yağ bezezi genelde ağrısız ve yumuşak kıvamda olur.

Diğer hücreler gibi yağ hücreleri de büyür ve çoğalır. Ama bazen yağ dokusu hücreleri diğer hücrelere göre kontrolsüz bir büyüme gerçekleştirebilirler. Bu durumlarda deri altı dokularda anormal büyüklüğe ulaşan yağ bezeleri görülür. Vücudun hemen her bölgesinde görülebilir ve deriye tamamen yapışık değildir. Tuttuğunuzda hareket ettirebilirsiniz.

Yağ bezesi genellikle 20-40 yaş arası erişkinlerde ortaya çıkar. Fakat tüm yaşlarda karşılaşabileceğimiz bir hastalıktır. İltihaplı yağ bezeleri ( enfekte lipom ) çok ağrılı ve sert olur. Yağ bezesi yumuşak dokudan veya bağ dokusundan çıkan tümörler arasında en sık görülen tiptir.

Oyun Oyna Video İzle Fıkra Oku

Yağ Bezesi Neden Olur ?

Yağ bezelerinin oluşumunda kesin ve kanıtlanan bir neden olmamakla birlikte darbeler ve kalıtımsal yatkınlık (12. kromozom) sorumlu tutulmaktadır. Ailede görülen yağ bezelerinin diğer bireylerde de görülme olasılığı yüksektir. Metabolik hastalıklar ve beslenme de yağ bezesi oluşmasına sebep olabilir. Kişide lipoprotein, kolesterol ve trigliserid gibi kan yağları yüksekse yağ bezeleri görülebilir.

Yağ Bezesi Acır mı ?
Yağ Bezesi Nasıl Anlaşılır ?
Yağ Bezesi Tanısı Nasıl Konur ?

Doktorlar genellikle bir fiziksel muayene yaparak yağ bezesini teşhis edebilirler. Muayene sırasında yağ bezesinin yumuşaklığı hissedilir ve hafif basınç uygulandığında yağ bezesi acımaz. Ayrıca, yağlı dokulardan oluştuğu için, dokunduğunda yağ bezesi kolayca hareket eder. Yağ bezesinin tanısında ultrasonografi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bağırsakta ise endoskopi etkilidir. Yağ bezesinin kesin tanısı patoloji tetkiki ile konulur, çoğu zaman yağ bezesinde parça almak yerine, yağ bezesinin tamamının çıkartılması tercih edilir.

Oyun Oyna Video İzle Fıkra Oku

Vücutta Yağ Bezesi Görülebilen Bölgeler Nelerdir ?
Yağ Bezesi Vücudun Hangi Bölgelerinde Daha Fazla Görülür ?

Yağ bezesi çoğunlukla deri altında yer alır. Bununla birlikte yağ bezesinin en fazla görüldüğü bölgeler; boyun, ense, omuzlar, sırt, karın bölgesi, kollar ve bacaklardır. Kasık bölgesinde yağ bezesi görüldüğü de olur.

Ayrıca kas içinde, karın boşluğunda, sindirim sistemi organlarında, meme içinde ve kalpte görülebilir. Bağırsakta yer alan yağ bezeleri, bağırsağın iyi huylu tümörlerinin % 15’ini oluştururlar ve bağırsakta tıkanıklık yada kanama ile belirti verirler.

Yağ Bezesi Hangi Hastalıklala Karıştırılabilir ?

Yağ bezelerinin ayırıcı tanısında yağ kistleri (sebase kist), liposarkom (habis lipomlar), nörofibroma (sinirlerden köken alan tümörler), epidermoid kist, glomus tümörü, leiomyom, anjiolipom ve apseler yer alır. Yağ kistleri yuvarlak olurlar, ortasında bir nokta ve etrafında hafif kızarıklık olur. Apse durumunda ise o bölgede ağrı, kızarıklık ve şişlik olur ve bazen ateşte yapabilir, çoğu zaman cerrahi olarak boşaltılmaları gerekir.

Oyun Oyna Video İzle Fıkra Oku

Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir ?

Yağ bezlerinin kendiliğinden geçmesini beklemek yanlış olacaktır. Yağ bezesi cinsine göre tedavi edilmelidir. Bu bezin tedavisinde mutlaka uzman bir dermatoloğa başvurmalıdır. Doktorun önereceği yöntemle daha sağlıklı bir şekilde bu iyi huylu tümörden kurtulabilirsiniz. Teşhisin konulması bezenin yerine göre değişiklik gösterir. Tedavi yolu olarak cerrahi yöntem kullanılır. Kötü huylu bir tümöre dönüşme ihtimali oldukça düşüktür. Yağ bezesi genellikle lokal anestezi altında alınmaktadır. Eğer vücutta bu yağ bezleri fazla bulunuyorsa genel anestezi yöntemiyle yağ bezleri alınabilir.

Hangi Durumlarda Yağ Bezesinin Çıkartılması Önerilir ?

Yağ bezelerinin kozmetik olarak rahatsızlık vermesi, patoloji tahlili yaparak liposarkom ayırımı yapılması, hastaya ağrı, bası hissi, bağırsak düğümlenmesi gibi yakınmalar oluşturması ve yağ bezesi çapının 5 cm’yi aşması durumunda çıkartılması tercih edilir. Bağırsakta yer alan yağ bezelerinin, tıkanıklık ve kanama yapmaları durumunda bölgesel olarak çıkartılmaları gerekir. Memede yer alan yağ bezelerinde şüphe durumunda, tel ile işaretlenerek veya tamamı çıkartılarak alınır.

Oyun Oyna Video İzle Fıkra Oku

Yağ Bezesi Nasıl Çıkartılır ?
Yağ Bezesi Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Deri altı, sırt, baş, koltuk altı veya derinin bulunduğu herhangi bir yerde lokalize olmuş yağ bezesi için cerrahi teknik kullanılarak ameliyat yapılır. Çap olarak 5-10 cm çapındaki yağ bezeleri sınırlı, yalnızca o bölgeyi uyuşturma biçiminde anestezi uygulanarak deri boyuta göre açılır ve yağ bezesinin kapsülüne zarar vermeden etraflıca kapsülle birlikte çıkarılır. Büyük yağ bezelerinde tek fark özellikle sırt, koltuk altı gibi zorlu bölgelerde olan yağ bezelerinde veya çok sayıda olan yağ bezelerinde genel anestezi gereksinimi olabilmesidir. Yani hasta uyutularak ameliyat tamamlanır. Ameliyat sonrası antibiyotikli pomadlar verilerek ve ağrı kesici ilaçlar verilerek hasta desteklenir.

Yağ Bezesi Kanser Riski Taşır mı ?

Yağ bezeleri yavaş büyüyen iyi huylu tümörlerdir, ancak nadiren bu iyi huylu tümörlerin liposarkom denilen kötü huylu tümöre dönüşebildiği bilinmektedir.

Oyun Oyna Video İzle Fıkra Oku

Vücutta Liposarkom Görülebilen Bölgeler Nelerdir ?
Liposarkom Vücudun Hangi Bölgelerinde Daha Fazla Görülür ?

Bağ dokusu kaynaklı habis bir yağ dokusu tümörü olan liposarkom sıklıkla orta yaşlı kişilerde görülür. Liposarkom en sık olarak uyluk bölgesi, kalça bölgesi, karın arka boşluğu (retroperiton), bacak ve omuzda görülür. Genel Cerrahi’nin uzmanlık alanına giren karın arka boşluğunda yer alan tümörler (retroperitoneal sarkom) sıklıkla sol tarafta yer alırlar ve böbrekler, idrar borusu (üreter) ile mezenter adı verilen bağırsağın yağlı ve damarlı bölümünü tutarlar. Liposarkom nadiren leğen kemiği (pelvis) içinde de yer alır. Bu tümörler kaslar ve damarlar arasında yer alırlar.

Liposarkom Neden Olur ?

Çok sayıda lipom nörofibromatozis adı verilen bir hastalıkla ilgili olabilir ve ailesel bir yatkınlıkta söz konusudur. Yaralanmalar veya travma sonrasında 6-16 ay içinde gelişebilirler.

Oyun Oyna Video İzle Fıkra Oku

Karıniçi ( Retroperitoneal ) Liposarkomların Özellikleri nelerdir ?

Liposarkomlar Nasıl Belirti Verirler ?

Oyun Oyna Video İzle Fıkra Oku

Liposarkom Tanısı Nasıl Konur ?

Liposarkom Nasıl Tedavi Edilir ?

Oyun Oyna Video İzle Fıkra Oku

Liposarkomların Seyri Nasıldır ?


Diğer Hastalıklar

Renk Körlüğü Testi

Renk Körlüğü Testi
( Ishihara Testi )

Renk Körlüğü Testi İle Gözünüzün Hangi Renkleri Algılayıp Hangi Renkleri Algılayamadığını Kontrol Edin

Yağ Bezesi - Lipom
BURADA YAZANLAR BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR , TEŞHİS ve TEDAVİ İÇİN KULLANILAMAZ.
TEŞHİS ve TEDAVİ İÇİN UZMAN DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKLİDİR.